MP3-help voor Windows

Deze hulp vertelt in het kort hoe je een mp3 naar je computer kunt halen en kunt afspelen. Eerst behandelen we in het kort wat mp3 is. Je moet wel iets van bestandsbeheer weten. Zo niet klik dan hier voor uitleg.

Wat is mp3?

Mp3 is een bepaald bestandsformaat voor muziek. Een bestandsformaat is een voor de computer herkenbare opslagtaal zoals de bestanden: mijntekst.doc, mijnprogramma.exe en dus ook mijn muziek.mp3. Het mp3-formaat bezit een techniek die ervoor zorgt dat deze tien keer zo klein is als een .wav file (de standaard-bestandsformaat voor audio). Dit komt o.a. omdat mp3 geluiden (veel) wegfiltert die voor het menselijk oor toch niet hoorbaar zijn.
Je kunt mp3 afspelen met een mp3-speler (en een geluidskaart), waarover later meer. De kwaliteit van mp3 is in het algemeen erg goed.

Hoe download ik mp3?

Als je nog maar weinig van bestanden opslaan weet, klik dan hier voor een mini-cursus. Lees anders verder.

Downloaden (bestanden naar je eigen computer halen) van mp3 doe je als volgt:
-klik op de betreffende link
-wacht op het venstertje en kies dan voor 'dit bestand op schijf opslaan'.

-kies bij 'opslaan als' de locatie waarin de mp3 moet komen te staan.

-geef je mp3-tje een naam met daarachter: .mp3 (als dit er nog niet staat).
-klik op 'opslaan' en zorg dat 'dit dialoogvenster afsluiten als het downloaden is voltooid' niet is aangevinkt of onthoud waar je je mp3 opslaat.

-Je kunt nu zien dat er wordt gedownload en kunt verder met andere werkzaamheden op de computer.
-afhankelijk van je verbinding en de grootte van de mp3 duurt het gemiddeld een half uur voordat je mp3 helemaal is gedownload (maar het kan ook een uur duren).

Hoe speel ik mp3 af?

-als het downloaden is voltooid, kun je in hetzelfde venster klikken op 'openen' of je gaat naar de locatie waar je je mp3 hebt opgeslagen en dubbelklikt hierop.
-door de extensie .mp3 zal je computer het bestandsformaat zelf herkennen en de geschikte plugin (software-optie) openen en je mp3 afspelen. Niet? Lees verder...

Je hebt wel een mp3-speler en een geluidskaart nodig

Als je computer zelf geen geschikt apparaat kan vinden (je krijgt het venster 'openen met') dan kun je hier lezen hoe je Winamp (de bekendste gratis mp3-speler) kunt downloaden en installeren. Of download Winamp meteen hier.
Je hebt ook een geluidskaart nodig. Als je standaard boxjes naast je beeldscherm staan die het doen dan heb je een geluidskaart, anders waarschijnlijk niet. Zoek dit uit en koop 'm eventueel in de winkel.

Tip

Met de juiste benodigdheden komt alle muziek binnen handbereik! Nummers van vroeger of die je net niet de moeite waard vindt om te kopen...je kunt ze gewoon downloaden! Tip: met een speciale kabel kun je je computer op de versterker van je stereotoren aansluiten en heb je echt goed geluid! Hiervoor heb je een kabel nodig die aan de ene kant in de 'line out' achter in je computer past (een microfoon/walkman-stekkertje) en aan de andere kant in je versterker past (tulp-stekker). De ingang 'tape play/in' doet het meestal goed. Vergeet niet je versterker op tape te zetten.

Meer mp3 !!!

Vind je mp3 wel wat? Dan biedt het internet oneindig veel mogelijkheden om deze je eigen te maken. Kijk bv. een op mp3.pagina.nl.


Deze mini-cursus werd geleverd door: MyFunmail.nl, de funbezorger! Ontvang hier elke dag de leukste funmail...

Suggesties, op- of aanmerkingen? Mail ons!